вівторок, 28 липня 2020 р.

Метод Уолта Діснея: реалістична креативна техніка

Техніка (метод) Уолта Діснея - методика креативності, яка проводиться у формі рольової гри, де учасники розглядають завдання з трьох точок зору: творчої, реалістичної та критичної. Названа на честь американського мультиплікатора Уолта Діснея. Автором методики є Роберт Б. Дилтс.

Метод Уолта Діснея: реалістична креативна техніка

У кожної з трьох ролей є своя фаза тривалістю близько 30 хвилин. Важливо, щоб усі учасники грали однакову роль на кожному етапі. Це допоможе змінити середовище на початку кожної фазита полегшить адаптацію до нової ролі.

  • На першому етапі важлива тільки ідея: ніяких рамок і обмежень, повний політ фантазії мрійників. Важливо пам’ятати, що на даному етапі кожна ідея є гарною. Команда може або відкрито висловлювати свої ідеї в процесі обговорення, або кожен може спочатку обміркувати ідеї самостійно, а потім обмінятися думками з іншими.

  • На другому етапі ідеї проходять перевірку. У хід вступають реалісти: що нам потрібно для реалізації цієї ідеї? Чи є в ній недоліки? І чи дійсно її можна втілити в життя? Такі питання допомагають відфільтрувати початкові ідеї та розвинути перспективні.

  • Нарешті, настав час для критиків. Вони розбирають ідею на молекули та перевіряють її на наявність ризиків і потенційних труднощів: у чому її недоліки? Чи підходить вона? Чи доступна вона? Чи підходить цільовій групі? Чи може спровокувати суперечку або скандал? Якщо ідея успішно проходить цей тест, вона готова для реалізації.